• Návšteva Mestskej knižnice v Žiline

    V pondelok, 18. marca 2024, prváci a druháci z našej školy v rámci Marca - mesiaca knihy navštívili do Mestskú knižnicu v Žiline. Na úvod ich pani knihovníčka privítala a odhalila im tajomstvá vzniku ľudových rozprávok. Deti sa dozvedeli význam rôznych nárečových slov a pomocou symbolov, ilustrácií hádali názvy rozprávok. Na záver si vypočuli ľudovú rozprávku od Pavla Dobšinského - Laktibrada. Okrem zaujímavej návštevy knižnice si deti užili prechádzku po Žiline a cestu autobusom.

  • Otvorená hodina v 1. triede

    V utorok 12. marca 2024 zavítali do našej základnej školy predškoláci z Materskej školy Stránske a z Materskej školy Poluvsie. Na začiatku ich a a pani učiteľky zo škôlok privítala pani riaditeľka Mgr. Katarína Švajdová a triedna učiteľka 1. triedy Mgr. Lucia Knapcová. Prváci naučili predškolákov hlásiť sa, ukázali im ako vedia už čítať, písať a počítať. Predškoláci boli zo začiatku trocha hanbliví, po chvíli sa však osmelili a s radosťou sa zapájali do jednotlivých úloh. Spoločne s prvákmi počítali, porovnali čísla, poznávali číslice i písmená a vymenovali dni v týždní. Na záver sa budúcim prvákom predstavila aj ich budúca pani učiteľka Mgr. Martina Ďurianová. Predškoláci všetkým ukázali, že sú šikovní a sú už pripravení o pár mesiacov zasadnúť do školských lavíc. O pár týždňov sa vrátia do školy zas, ale nie je ešte na vyučovanie, ale na zápis do prvej triedy, ktorý sa uskutoční 11. apríla 2024. Tešíme sa na vás! 

  • Pozvánka

  • Pozvánka pre predškolákov

  • Dobrodružstvá Janka Hraška - interaktívne výchovno-vzdelávacie divadlo Ratataj

    V stredu 6. marca 2024 sa naši žiaci zúčastnili zaujímavého interaktívneho výchovno-vzdelávacieho divadelného predstavenia  pod názvom Dobrodružstvá Janka Hraška. Predstavenie sa konalo na Obecnom úrade v Stránskom pod vedením Lindy Pitnerovej z divadla Ratataj. Deti sa na začiatku predstavenia zoznámili so spisovateľom Pavlom Dobšinským a zopakovali si základné literárne pojmy. Mladší žiaci sa zase niečo nové naučili. Pri hraní divadla Janko Hraško sa sami zapojili do hry. Takéto predstavenie bolo pre nich nielen zaujímavé, ale aj prínosné.

  • Stromy podľa ročných období

    Aj takto môžu vyzerať hodiny výtvarnej výchovy! Koordinátorka enviromentálnej výchovy Mgr. Lucia Knapcová vylosovala pre každú triedu iné ročné obdobie. Potom sa žiaci z jednotlivých tried spolu s pani učiteľkami výtvarnej výchovy pustili do tvorby stromov podľa ročných období. Využili rôzne výtvarné techniky, svoju tvorivosť, nápaditosť a fantáziu. Dokázali tak, že vedia fungovať ako celok, vzájomne sa dopĺňať a rešpektovať.

  • Vyhodnotenie celoškolskej výtvarnej súťaže "Najkrajší zimný obrázok"

    V zimných mesiacoch prebiehala na našej základnej škole celoškolská výtvarná súťaž "Najkrajší zimný obrázok". Do súťaže sa zapojili žiaci zo všetkých tried a z ŠKD. Dve poroty, jedna tvorená žiakmi a jedna tvorená pani učiteľkami, vybrali po troch víťazov. Pani riaditeľka Mgr. Katarína Švajdová dňa 5. marca 2024 nástenku vyhodnotila, spolu s porotami vybrala výhercov a odmenila ich vecnou a sladkou odmenou. 

    Všetkým výhercom srdečne gratulujeme!

    Výhercovia zo žiackej poroty:

    1. miesto: Zojka Kultanová - 2. ročník

    2. miesto: Agátka Jakúbeková - 1. ročník

    3. miesto: Janko Knapec - 2. ročník

    Výhercovia z učiteľskej poroty:

    1. miesto: Maťka Muráriková - 4. ročník

    2. miesto: Miška Chovanová - 3. ročník

    3. miesto: Alžbetka Ondrušová - 4. ročník

  • Divadlo pod lavicami - štvrtácke divadelné predstavenia

    1. marcový deň si naši štvrtáci pod vedením triednej učiteľky Mgr. Martiny Ďurianovej pripravili pre svojich mladších spolužiakov krátke divadelné predstavenia. Vyskúšali si, aké je to byť bábkohercom. Najskôr si nachystali rekvizity a potom sa pustili do hrania. Pre žiakov prvého ročníka si pripravili rozprávku O Červenej Čiapočke, pre druhákov O perníkovej chalúpke a pre žiakov tretieho ročníka si pripravili rozprávku O vlkovi a koze, ktorú si sami vymysleli. Popri nácviku jazykového prejavu zistili, aké náročné je zaujať divákov. Najusmievavejšími divákmi boli naši najmladší žiaci, prváci. Štvrtáci však našli v každej triede vďačné publikum, ktoré ich odmenilo potleskom.

  • Deklarácia práv dieťaťa - beseda u štvrtákov

    Dnes sa naši štvrtáci zamýšľali nad trochu vážnejšou témou akou je Deklarácia práv dieťaťa. Deklarácia práv dieťaťa ako dokument na ochranu dieťaťa, ktorú prijala OSN v roku 1959, obsahuje desať základných morálnych princípov potvrdzujúcich, že „ľudstvo je povinné dať dieťaťu to najlepšie, čo má.“ Diskusiu viedla koordinátorka pre ľudské práva na našej základnej škole Mgr. Veronika Knapcová. Naši štvrtáci sa o tejto nie často otváranej téme, všeličo dozvedeli. Zároveň však aj prekvapili svojimi názormi a postojmi, čím preukázali svoju mentálnu zrelosť a to, že sú najstaršími žiakmi v našej škole. Diskusia sa im páčila a táto tematika ich zaujala. Prejavili záujem pokračovať v podobných aktivitách, z čoho sa veľmi tešíme. Pretože aj takto naša škola prispieva k formovaniu osobnosti žiakov.

  • Pozvánka na vernisáž obrazov

    V piatok 8. marca 2024 sa uskutoční vernisáž obrazov a umeleckých diel aj našich žiakov na Obecnom úrade v Stránskom. Všetkých vás srdečne pozývame. Viac informácií je na pozvánke.

  • Pozvánka na animovanú rozprávku Encanto: Čarovný svet

    Milí rodičia,

    Obecný úrad Stránske pozýva Vaše deti na animovanú rozprávku Encanto: čarovný svet, ktoré sa uskutoční dňa 22. 02. 2024 (štvrtok) o 17:00 hod. v budove obecného úradu. Rozprávka bude trvať približne hodinu a pol. Deti budú mať k dispozícii zadarmo teplý čaj a budú si môcť zakúpiť aj popcorn. Vstupné je dobrovoľné.

  • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

    15. februára 2024 sa uskutočnilo v našej škole školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín pre deti 2. – 4. ročníka.

    Naša súťaž sa začala tým, že predsedkyňa poroty Mgr. Martina Ďurianová privítala prítomných súťažiacich a obecenstvo, predstavila im osobnosť Pavla Országha Hviezdoslava a popriala súťažiacim veľa šťastia. Do školského kola sa zapojili 10 žiaci, ktorí postúpili z triednych kôl. Vypočuli sme si veľa krásnych ukážok z tvorby slovenských i zahraničných autorov detskej literatúry. Deti sa pri recitácii a rozprávaní textov rozprávok a príbehov predviedli naozaj výborne.

    Porota zostavená z pani učiteliek mala ťažkú úlohu vybrať tie najlepšie vystúpenia. Vyberala víťazov v kategórii poézia a próza. Presedkyňa poroty Mgr. Martina Ďurianová vyhlásila troch najlepších recitátorov v kategórii poézia a troch v kategórii próza. Pani riaditeľka Mgr. Katarína Švajdová odmenila víťazov knižnou odmenou a zablahoželala im k ich úspechu.

    Výsledky školského kola Hviezdoslavov Kubín:

    V kategórii poézia:

    • 1. miesto: Zojka Kultanová (II. ročník)
    • 2. miesto: Šimonko Čepák (III. ročník)
    • 3. miesto: Eliška Žiaková (II. ročník).

    V kategórii próza:

    • 1. miesto: Anetka Kasmanová (IV. ročník)
    • 2. miesto: Samko Mrúzek (III. ročník)
    • 3. miesto: Lukáško Knapec (III. ročník).

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za príjemný zážitok a víťazom úprimne blahoželáme!

  • Valentínska pošta

    Na svätého Valentína sme si aj na našej škole pripomenuli, aké dôležité je prejavovať si lásku a city. Žiaci našej školy si vyskúšali, že aj v tejto dobe digitálnych technológií má posielanie odkazov a listov svoje čaro.  Pre našich žiakov sme pripravili valentínsku schránku, do ktorej počas včerajšieho dňa mohli hádzať odkazy pre svojich kamarátov, pani učiteľky, ba aj pre pani kuchárky a pani upratovačku.  Pani riaditeľka Mgr. Katarína Švajdová a pani učiteľka Mgr. Petra Jančúchová dnes  rozdali deťom valentínky, ktoré im poslali ich kamaráti. Dúfame, že valentínska pošta splnila svoj účel a urobila radosť všetkým žiakom i zamestnancom školy.

     

  • Červený deň na Valentína

  • Poďakovanie za sponzorský príspevok do tomboly na Fašiangový karneval

  • Fašiangový karneval

    Fašiangové obdobie je charakteristické množstvom plesov a karnevalov. Aj v našej škole sa stal Fašiangový karneval obľúbenou tradíciou. V tomto roku sa konal v piatok 9. februára 2024 v doobedňajších hodinách na chodbe našej základnej školy, ktorú pani učiteľky krásne vyzdobili a pripravili na dobrú zábavu. Žiaci sa prezliekli do svojich masiek a krásnych kostýmov, ktoré svojou rozmanitosťou a nápaditosťou všetkých očarili. Pani riaditeľka Mgr. Katarína Švajdová karneval otvorila a jednotlivé masky sa predstavili svojim spolužiakom. Nasledovali rôzne súťaže - nosenie pingpongovej loptičky, upratovanie zápaliek do krabičiek, prenášanie fazuliek slamkami, tancovanie s balónmi a pod. Po súťažiach prišlo na rad občerstvenie v podobe džemových  šišiek a čajíku. Potom sa už deti zabávali -  tancovali a spievali. Na tanečnom parkete sa vykrúcali rôzne čarodejnice, spidermanovia, Harry Potterovia, princezné, zvieratká, ale i futbalisti, kovboji a pod. Ku koncu Fašiangového karnevalu sa konala bohatá tombola, ktorú deti už netrpezlivo očakávali. Pani riaditeľka  každému dieťaťu odovzdala cenu, ktorú si v tombole vybralo. Na záver pani učiteľky vyhodnotili 3 karnevalové masky - najtvorivejšia maska (Mário Šidelský - 3. ročník), najstrašidelnejšia maska (Matiáško Kultan - 3. ročník) a najzábavnejšia maska (Anetka Kasmanová - 4. ročník). Tieto deti získali pohár a diplom. Aj tento rok patril náš Fašiangový karneval k veľmi úspešným a obľúbeným akciám. Úsmevy a spokojnosť našich žiakov hovorili, že toto dopoludnie sa im veľmi páčilo a užili si ho s radosťou.

  • DARUJTE NÁM 2 % Z DANE

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

    Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii Nadácia Spoločne pre región. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

    Finančné prostriedky budú použité na:

    • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
    • skvalitnenie vybavenia školy

    Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:

    Obchodné meno alebo názovNadácia Spoločne pre región

    Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo: Žilina 010 01, Framborská 12 ,

    Právna forma: nadácia

    Identifikačné číslo (IČO/SID): 37900706

    Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

    Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás robí zamestnávateľ?

     Do 15.2.2024 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň

    1. Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane
    2. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
    3. Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie o preukázaní 2 % z dane. 

    Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte do 30. apríla 2024 na daňový úrad (kópiu do školy do 25. apríla 2024) podľa Vášho bydliska alebo ich prineste do školy do 25. apríla 2024.

    Podávate si daňové priznanie sami?

    Riadne vyplňte daňové priznanie.

    Vypočítajte si Vaše 2% z dane z príjmov fyzickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať, minimálne však 3 Eura.

    V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech 1 prijímateľa (typ A VIII. Oddiel priznania, typ B XII. Oddiel priznania).

    Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2024) na daňový úrad podľa Vášho bydliska a kópiu odovzdajte do školy do 25. apríla 2024.

    Postup pre právnické osoby.

    Riadne vyplňte daňové priznanie.

    Vypočítajte si Vaše 1% z dane z príjmov právnickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať. Môžete určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm (každému však najmenej 8 Eur).

    V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 1% z dane v prospech 3 prijímateľov (IV. časť priznania).

    Pokiaľ ste si vybrali viac ako troch prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu.

    Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov. Kópiu odovzdajte do školy do 25. apríla 2024.

  • A ako Antarktída - Bábkové divadlo v Žiline

    V utorok 6. februára 2024 navštívili naši žiaci Bábkové divadlo v Žiline. Pozreli sme si divadelnú inscenáciu A ako Antarktída. Hra nás zaviedla na Antarktický kontinent; prázdny priestor, ktorému vládne namiesto ľudskej bytosti ukrutná zima. Antarktída je jediný kúsok sveta, ktorý nepatrí nikomu, nevlastní ho žiaden človek ani žiadna mocnosť. Je to ukážkový príklad dohody medzi všetkými jestvujúcimi krajinami a symbol toho, že nad všetkými nerovnosťami dokáže zvíťaziť neutíchajúca túžba spoznávať svet, chrániť ho a uvedomovať si, že rovnováha medzi človekom a prírodou je krehká. Deti vďaka tejto hre spoznali úžasné tajomstvá planéty Zem prostredníctvom divadelného lexikónu. V inscenácii boli použité princípy live-cinema. 

  • Kniha zmyslov u prvákov

    Každý rok prvákov v rámci prvouky čaká téma ZMYSLY. Ani teraz tomu nebolo inak. Počas niekoľkých hodín sa prvákom spolu s triednou učiteľkou Mgr. Luciou Knapcovou podarilo vytvoriť knihu zmyslov a čelenku s ušami, aby lepšie počuli. Čuch a zrak odprezentovali svojimi portrétmi. Hmat projektom, kde lepili drsné, mäkké, tvrdé, hladké a ostré predmety. Na záver otestovali chuť, ochutnávaním sladkých, slaných, kyslých a horkých potravín.

  • Zábavné centrum Kongo

    Vo štvrtok (1. 2. 2024) naši žiaci v rámci turistického a počítačového krúžku navštívili zábavné centrum Kongo v Žiline. Príjemné poobedie plné smiechu, naháňania a hier si naozaj užili. Spokojní v neskorých poobedných hodinách odchádzali domov. Už sa tešia na ďalšie dobrodružstvá.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola
    Stránske 80
    013 13 Rajecké Teplice
  • Riaditeľka školy: Mgr. Katarína Švajdová


    Telefónne číslo: 041/549 35 14

Fotogaléria